Book safe & secure No booking fee Free advice / 5 - reviews

Universele Surf Etiquette

Array

Geen onderdeel van een categorie

Universele Surf Etiquette


Voordat je voor het eerst te water gaat, is het zeer belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt, de zogeheten surf etiquette. Deze ongeschreven regels worden met zeer veel respect behandeld en zijn er niet voor niets. De belangrijkste reden is dat hiermee potentiële gevaren worden voorkomen. Vanwege de groeiende populariteit van de surfsport, groeit het aantal mensen in het water gestaag. Hoe meer mensen er in het water liggen, hoe meer mensen vechten voor de beste golf. Als je niet alle boze ogen op je gericht wil krijgen wanneer je als beginner in het water duikt, neem de surf etiquette in acht en houd je dan aan de volgende 7 regels. 

1. Right of Way

De surfer die zich het dichtst bij de brekende golf bevindt, heeft “right of way”. Dit betekent dat deze surfer het recht heeft om deze golf te pakken, dus andere surfers dienen plaats te maken voor deze persoon.

2. Don’t drop in

Deze regel is gerelateerd aan regel 1, en is waarschijnlijk de belangrijkste regel van de surfsport. Dit houdt in dat wanneer een surfer “right of way” heeft verdiend, en daarmee op het punt staat een golf te pakken, je niet in zijn of haar lijn dezelfde golf gaat pakken. Uiteraard is het zeer vervelend wanneer jij eindelijk een goede golf hebt gepakt, dat er iemand precies in jouw lijn gaat surfen waardoor jouw route wordt geblokkeerd. Daarnaast kan het ook tot erg gevaarlijke situaties leiden.

3. Paddle rules

Ook is het belangrijk om je aan de regels omtrent peddelen te houden. Peddel bijvoorbeeld niet recht door de line-up waar mensen aan het surfen zijn. Peddel in plaats daarvan in “the channel” waar golven niet breken en waar zodoende ook geen (of weinig) surfers zijn. Het kan weleens lastig zijn om een geschikte plek te vinden om rustig naar de line up te peddelen, maar meestal is er wel een rustigere plek te vinden.

4. Don’t ditch your board

Ook deze regel is erg belangrijk, zorg dat je altijd contact houdt met je board. Surfboards zijn vrij zwaar en meestal hard, die wil je niet tegen iemand anders aan laten komen. Dus als je van je board valt of springt, zorg dat je hem altijd zo goed mogelijk bij je houdt en laat je board niet zomaar rondvliegen.

5. Don’t snake

“Snaking” betekent dat je als surfer sneaky om een andere surfer heen peddelt om hiermee “right of way” te “verkrijgen”. Zorg dat je gewoon netjes op je beurt wacht, iedereen komt aan de beurt!

6. Beginners, don’t paddle out to the middle of a packed lineup

Zorg dat je als beginnende surfer geen ervaren surfers in de weg zit. Hoe goed je intenties ook zijn, het kan heel vervelend zijn als surfers wekenlang op goede golven hebben moeten wachten om vervolgens constant beginnende surfers te moeten ontwijken.

7. Respect the beach

Deze regel heeft niet direct te maken met surfen, maar is toch van zeer groot belang. Je hoeft maar één ding te onthouden: laat geen troep achter op het strand! Probeer daarnaast altijd wat troep mee te nemen dat is achtergelaten door anderen.

Hans van Mourik

Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *