Book safe & secure No booking fee Free advice / 5 - reviews

Hoe Lisa haar tijd in Montañita doorbracht

Array

Hoe Lisa haar tijd in Montañita doorbracht


S: 1° 50’00″80   W: 80°45’00”

Kort geleden spraken wij af in Amsterdam met Lisa die 3 maanden is verbleven in Montañita via SurfaWhile. We vroegen Lisa naar haar ervaringen in de taalschool, het surfen en Montañita zelf. Ook spraken we haar over het maken van een reis in je eentje, en waarom iedereen dat een keer zou moeten doen!

Surfen en Spaans in Montañita

Hoe ben je in Montañita terecht gekomen?

Ik wilde sowieso gewoon even weg en ook echt iets doen, niet alleen vakantie maar ook voor mezelfs en lokaal iets toevoegen. Ik heb altijd al naar Ecuador willen gaan en via SurfaWhile kwam ik de taalschool in Montañita tegen. Toen heb ik uiteindelijk kunnen regelen dat ik daar 3 maanden kon werken. Daarbij kwam natuurlijk ook Spaans leren en surfen. Ik wou voor langere tijd ergens verblijven om op die manier een nieuwe plek echt goed te leren kennen.

Hoe is het ‘wonen’ in de taalschool van montañita?

Dat is wat voor mij heel bijzonder was aan deze plek. De Taalschool, het verblijf en de surflessen worden allemaal centraal beheerd. Alles is dus super goed op elkaar afgestemd en je bent de hele dag door onder de mensen. Wat ik het leukste vond waren de Cabanas. Dit zijn de hutjes waar je in verblijft en deze liggen allemaal vlak bij elkaar om het zwembad. Buiten de lessen om kan je hier dus de hele dag door lekker chillen en leer je zo snel mensen kennen. Ook de staff komt hier regelmatig en daar heb je ook super veel contact mee. Dat is denk ik de kracht van Montanita, je wordt echt onderdeel van de familie. Elke maandag is er ook een gezamenlijk diner voor de nieuwe mensen zodat die ook gelijk lekker in de groep liggen. Ook zijn er vaak spelletjes avonden en barbecues bij de cabanas, er ontstaat dus echt een hechte groep als je er een tijdje bent. Je bent de hele periode met dezelfde mensen en iedereen heeft hetzelfde schema, dan maak je vanzelf vrienden en ga je samen optrekken.

Een beetje een community idee krijg je dus?

Ja absoluut. Ook bij de surflessen bijvoorbeeld, de instructuers zie je ook veel op de taalschool en als er wat bij de Cabanas wordt georganiseerd dan zijn de daar ook. Op die manier is het niet dat je een nieuw persoon leert kennen en dat het weer iets nieuws is. alles en iedereen werkt samen en hier krijg je inderdaad een soort community idee van, super gaaf vond ik dat!

En wat is de rol van de staff in dit community gevoel? Of is het voornamelijk de gasten.

De staff is heel betrokken met alles, als er bijvoorbeeld spelletjes avonden zijn of etentjes dan zijn ze er altijd wel bij. Soms ook met de surflessen zelfs! Ook op woensdagen doen we vaak volleybal op het strand en dan is ook iedereen er gewoon bij. De staff vraagt ook regelmatig aan de studenten of er iets is wat ze graag willen doen. Zo hebben we een keer een kookcursus gehad waar we lokale gerechten leerde te koken. Ze zijn dus heel betrokken en ook echt onderdeel van de community. Wat voor mij ook heel erg meespeelde was het feit dat de staff je echt pusht om het beste uit jezelf te halen qua Spaans door vaak gesprekken te beginnen. Als je dit leuk vindt kan je soms een hele middag kletsen met ze, hierdoor bouw je natuurlijk ook wel een band op, wat weer toevoegt aan het community gevoel.

Hoe ziet een typische dag er uit?

Het is best wel intensief, je hebt namelijk in de ochtend en middag Spaans les. Tussen deze lessen heb je vaak 2 a 3 uur waarin je kan surfen en lunchen. Er is per dag een surfschema en een Spaans schema, en dat sluit altijd zo aan dat je met alles mee kan doen. Alles ligt ook super dicht bij elkaar dus je hebt genoeg tijd om te surfen, en je doet het ook elke dag doen. Het fijne aan de taalschool is dat je lekker je eigen gang kan gaan, ook al is er zo’n sterk community gevoel. Je kan bijvoorbeeld ook na de Spaans lessen in de middag weer naar het strand gaan om nog even te surfen, super tof voor als je geen genoeg krijg van de golven!

Wat is er eigenlijk allemaal te doen in Montanita?

Het is een heel klein dorpje maar zo voelt het niet. Er zijn heel veel kleine tentjes waar je heen kan gaan. Bijvoorbeeld de restaurantjes, de meeste hebben niet meer dan 4 tafels, aan een straat heb je dus soms wel 20 restaurantjes. Hierdoor blijft er elke keer wat nieuws om te proberen. En juist omdat het zo klein is kan je alles lopend doen, zo kom je ook allemaal surfshops, koffietentjes cocktailbars en ga zo maar door. Wat je wel merkt is dat er aardig wat mensen zijn die in Montanita zijn verhuisd van westerse landen, hierdoor krijg je een leuke mix van lokale restaurantjes en hippe plekjes waar je bijvoorbeeld een smoothie bowl kan halen! Hierdoor heb je toch een beetje een gevoel van thuis als je aan de andere kant van de wereld bent. En ik zou het bijna vergeten maar je kan ook super goed stappen! De hele nacht kan je feesten als je wilt, een van de clubs sloot pas om 7 uur in de ochtend. Dus wat dat betreft heb je het complete plaatje in Montanita.

Is het geschikt om in je eentje te komen?

De meeste mensen ongeveer 90% komen alleen maar je blijft nooit lang alleen in Montanita.  Je heb natuurlijk op maandag het diner voor de nieuwe mensen en je weet ook van tevoren dat je in de klas komt met meerdere mensen. De leeftijden lopen ook best wel uiteen, van 16 tot 35 gemiddeld, hierdoor zal je ook altijd wel met iemand zitten van jouw leeftijd wat ook prettig is. Ook de staff zorgt er voor dat je je meteen welkom voelt, de overige mensen die er zijn over het algemeen ook. Af en toe komen er ook koppels of kleine groepen maar daar geld hetzelfde voor. Je doet ook heel veel samen, vaak met het eten en bij het zwembad zitten ook alijd mensen. Als je er over denkt om alleen te reizen maar je twijfelt toch nog over het alleen zijn dan kan ik je garanderen dat dit in Montanita niet zal gebeuren!

Wat zou je nog als tips mee willen geven voor mensen die zenuwachtig zijn om alleen te reizen?

Ik denk dat iedereen die alleen gaat reizen zenuwachtig is. Je gaat iets nieuws doen op een plek die je niet kent, daar komt altijd wel een soort van spanning bij kijken. Maar ik denk ook dat je gewoon moet gaan, als je er bent is het in een keer weg. Iedereen zit namelijk met dezelfde spanning en het is nieuw voor iedereen. Daarnaast is het ook echt niet zo dat je in Montanita in een sloppenwijk ofzo komt. Er zijn super leuke hostels, restaurants (zelfs westers als je wilt) en nieuwe mensen! De enige echte tip is het gewoon doen en open staan voor nieuwe ervaringen. Zelfs als het toch niks is, leer je er van en dat is ook iets waard.

Hans van Mourik

Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.