Book safe & secure No booking fee Free advice / 5 - reviews

Beach Break, Point Break, Reef Break

Array

Geen onderdeel van een categorie

Beach Break, Point Break, Reef Break


In een eerdere post heb ik een lange lijst met surftermen aan jullie voorgesteld. Na een aantal zeer enthousiaste reacties te hebben ontvangen, heb ik besloten om in verschillende artikelen dieper in te gaan op specifieke, belangrijke surftermen. In dit artikel zal ik zodoende het verschil uitleggen tussen de drie verschillende breaks waarmee surfspots worden onderscheiden: beach break, reef break en point break. Tevens zal ik per type break de voor- en nadelen opsommen, en zal ik per type break voorbeelden van bekende surfspots geven.

Wat is een Beach break

De golven van een beach break breken vanwege een zandbank dat voor de kust ligt. Het grote voordeel is dat er – in tegenstelling tot bij een reef break – zand op de bodem ligt. Hierdoor is het relatief ongevaarlijk om van je board te vallen en/of te springen. Beginnende surfers zullen zodoende vrijwel altijd les krijgen op een beach break. Een nadeel is dat bij beach breaks altijd undercurrents, of onderstromingen, ontstaan.

Bekende beach breaks zijn: Hossegor in Frankrijk, Bells Beach in Australië en Muizenberg in Zuid-Afrika.

Wat is een Reef break

Bij een reef break ontstaan brekende golven vanwege een rif of rotsachtige ondergrond. Een voordeel is dat de golven vaak van uitstekende kwaliteit zijn; de epische beelden van perfecte tubes die in surffilms voorbijkomen zijn vaak opgenomen bij reef breaks. Een groot nadeel is dat een rif vaak uit koraal ontstaan. Een serieus surfer zal –uiteraard- nooit koraal willen vernielen. Daarnaast kunnen de steken van koraal en/of andere rotsachtige punten enorm veel pijn doen. Een reef break is zodoende niet erg geschikt voor beginnende surfers.

Bekende reef breaks zijn: Cloudbreak in Fiji, Jaws in Maui en Pipeline in Hawaii.

Wat is een Point break

De golven van een point break breken vanwege een rots of landtong die uitsteekt in de oceaan, waarna de golven een baai binnenrollen. Deze situatie kan er in veel gevallen toe leiden dat golven veel langer doorrollen dan bij beach breaks en reef breaks. De ondergrond van een point break kan zowel zand als rif als rotsen zijn.

Bekende point breaks zijn: Byron Bay en Surfers Paradise in Australië, Jardim do Mar op Madeira en Ollies Point in Costa Rica.

Hans van Mourik

Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *